fbpx

Weekend în Europa Centrală

TEXT & FOTO: Manuela Zipiși; ILUSTRAȚIE: Doriana Mărășoiu

O călătorie prin Europa Centrală are aromă de gulaș, șnițel ori chiar de tort Sacher, dar și de prețios patrimoniu Art Nouveau cu reale bijuterii arhitecturale bine conservate care merită un road trip în direcția Budapesta & more. Popas obligatoriu (și) pentru degustarea vinurilor ungurești – care se dezvăluie într-o gamă generoasă, de la albe fine și lejere până la roșii cu robustă personalitate.
Palatul Moskovits, Oradea
Casa Darvas-La Roche, Oradea

Prima oprire: Oradea
Când vine vorba despre patrimoniul secession, Oradea merită pusă pe harta călătorului, chiar și numai pentru o după-amiază însorită. De la Palatul Vulturul Negru până la alte palate și case ori foste magazine, centrul orașului devine lesne un traseu al descoperirii.


Probabil una dintre cele mai impresionante opriri-descoperire este Casa Darvas-La Roche o reală bijuterie construită în perioada 1909-1912 după proiectul fraților arhitecți József Vágó și László Vágó, care în prezent găzduiește un Muzeu Art Nouveau, prilej de descoperire a unor colecții de obiecte și mobilier în afară de prețioasele vitralii și feronerii ale casei. Pentru papilele înfometate și însetate ale călătorului există în centru avanpostul berii Csiki Sor, restaurantul Tiltott Csíki Söröző, cu bere la draft și gomboti cu prune.

A doua oprire: Budapesta
Capitala Ungariei merită măcar două-trei zile de explorări și degustări de vin, pentru că aici, o clădire Art Nouveau te poate lua prin surprindere aproape la fiecare colț de stradă. Mai este apoi experiența băilor termale publice care oferă, la rândul lor prilej, de întâlnire cu patrimoniul Art Nouveau, cum ar fi băile aflate în Hotel Gellért, pe malul Dunării, sau Băile Széchenyi, inaugurate în 1913, cu piscine interioare și exterioare.

 

După baie, va fi binevenită o cafea în probabil cea mai cunoscută cafenea literară din oraș, New York Café, proiect realizat între 1891–1895 de către Alajos Hauszmann, arhitectul care a refăcut și Castelul Buda. Cu detalii Art Nouveau, opulenta cafenea are un miez neo-renascentist. Cât despre vin, Borháló Körút pub & bar este o mică vinotecă de cartier unde meniul este bogat, iar vinurile și virtuțile lor sunt etalate pe tăblițe colorate.

New York Café, Budapesta
Borháló Körút pub & bar, Budapesta

A treia oprire: Bratislava
Continuând pe firul Dunării, este adevărat că Bratislava nu este neapărat un oraș în care să zăbovești prea mult. Totuși, when in Bratislava, a se pune pe listă inedita Biserică Elisabeta, cunoscută sub denumirea de Biserica Albastră, o construcție secession cu iz de Hänsel și Gretel, care vă va provoca cel puțin un zâmbet și câteva fotografii.

Bratislava
Biserica Albastra, Bratislava

A patra oprire: Brno
Un pas mai departe, ajungem în cel de-al doilea oraș ca mărime din Cehia și capitala Moraviei, Brno, unde se poate vizita inclusiv Vila Tugendhat, exemplu de pionierat al arhitecturii moderne proiectată de către Mies van der Rohe și Lilly Reich și pe care, dacă doriți să o vizitați și în interior, trebuie avută în vedere o rezervare din timp. Iar după atâta plimbare cu iz istoric, merge un popas la o ceașcă de cafea de specialitate contemporană, la Monogram Espresso Bar, aproape de Catedrala Sfinții Petru și Paul.

Vila Tugendhat, Brno
Monogram Espresso Bar, Brno
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0