fbpx

Weekend în Napoli

TEXT: Manuela Zipiși; ILUSTRAȚIE & FOTO: Doriana Mărășoiu

La Napoli viața se trăiește în stradă. Aerul vibrează de energie, de copii care joacă fotbal cu ghiozdane în spate când ies de la școală, de discuții interminabile și tonalități ridicate către micul cotidian și marea trecere. La Napoli se mănâncă cea mai bună pizza, chiar și la miezul nopții, luată de la barul de cartier. La Napoli e marea și o plimbare prin port care te poartă departe. Din toate aceste considerente și multe altele, ar trebui să trăim și să povestim despre weekenduri în Napoli. Dar chiar și așa, iată o scurtă listă de senzații și dorința de a reveni.

De văzut
Începem direct de la înălțime cu un view impresionant de la Castel Sant’Elmo, prilej perfect de a urca pe Vomero. De aici poate fi înțeles în perspectivă labirintul străduțelor din centru dar și marea și insulele înconjurătoare.


De adăugat pe listă și mănăstirea Santa Chiara (secolul XIV) și ale sale impresionante fresce cu scene din Vechiul Testament, Castel dell’Ovo care vă poartă direct în apele mării dar și impresionantele stații de metrou, cum este Toledo, al cărei design oniric este semnat de către arhitectul Oscar Tusquets Blanca.

De cutreierat
Cât mai multe străzi, cât mai multe cartiere. De la străduțele cu deja faimoasele rufe la uscat din coloratul Quartieiri Spagnoli, până la Piazza del Plebiscito (cea mai mare piață din oraș) și Galeria Umberto I (pentru shopping și cafea) – toate sunt piese care împreună dau farmecul ansamblului. În împrejurimi, Napoli deschide calea descoperirii și altor locuri de poveste din sudul pitoresc al Italiei: Pompeii, cu și al său straniu magnetism al încremenirii, Salerno și întreaga Coastă Amalfitană, scăldată în aroma subtilă a lămâilor.

De gustat
În afară de pizza oriunde, oricând, de încercat și sfogliatelle, aceste bijuterii dulci care merg de minune cu un espresso cremos. Pe care îl puteți experimenta în decorul unei cafenele istorice de la 1860, Gran Caffè Gambrinus, unde vă veți simți ca într-un film sau ca într-un roman. Pentru alte momente gastronomice autentice și bune „de te lingi pe degete”, a se așeza pe listă patiseria Armando Scaturchio și Apoteca Winebar.

De citit
Ce altceva decât Elena Ferrante și a sa tetralogie care convertește Napoli într-un personaj la fel de viu și puternic precum prietenia celor două protagoniste, Elena și Lila.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0