Bijuteria contemporană în 10 popasuri la Romanian Jewelry Week 2022
TEXT: Manuela Zipiși; FOTO: courtesy of Romanian Jewelry Week
Ne place să ne facem temele din timp, prin urmare, am pregătit o listă cu designerii ale căror bijuterii abia așteptăm să le descoperim la cea de-a treia ediție a Romanian Jewelry Week. Evenimentul organizat de Assamblage îi va aștepta pe iubitorii de bijuterie contemporană între 5 și 9 octombrie la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locuri conexe din București cu invitația de a descoperi creațiile a 150 designeri, școli, asociații și colective din peste 30 țări. Până atunci, iată zece nume musai de pus pe listă dacă vă atrag bijuteriile inspirate de formele și paradigmele arhitecturale.
1. Începem cu un brand românesc cunoscut și îndrăgit – monom – cu a cărei creatoare, arh. Georgiana Ciceo, stăteam de vorbă recent pentru a descoperi povestea și sursele de inspirație. Colecții precum „Labyrinth” propun dincolo de formă o chestionare a propriilor valori, trăiri și cum le putem exprima chiar și prin bijuterie.
2. Din Letonia vine designerul Anna Fanigina și a ei colecție solară intitulată „Analemma” (adică „suport” în greaca veche). Inele și cercei din argint la care se adaugă sticlă acrilică roșie devin simbolurile voluminoase, dar ușoare în același timp, al unui soare personal pe care îl putem purta zilnic. Bijuteriile sunt însoțite de câte un text latinesc gravat legat de cultul soarelui.
3. O colecție inedită aflată sub semnul chestionării ideii de „Acasă” propune creatoarea italiană Fabiana Fusco împletind rădăcinile cu sentimentul că acasă poate deveni uneori o mână întinsă care ne face să ne simțim în siguranță. Prezența umană își găsește astfel loc în bijuteriile colecției Fabianei.)
4. Brandul românesc Contemporia propune o colecție inspirată din opera poetului englez John Donne care în 1624 constata că Nici un om nu este o insulă. Suntem interconectați, fire invizibile legându-ne prin acțiune și simțire. Tripticul devine o lucrare metaforică care combină bijuterii și colajul creat în colaborare cu artistul vizual Teo Vasilescu.
5. Inspirată de fotografiile lui Mihail Onaca, Daniela Copădineanu (România) va prezenta în cadrul ROJW o colecție inspirată de amintiri dragi, desfășurată pe trei paliere: IUBIRE. PIERDERE. VIAŢĂ. Ferestre, priviri sau peisajul arhitectural al Clujului sunt câteva dintre elementele pe care le putem descoperi în bijuteriile designerului.
6. Cine a spus că bijuteria nu se poate exprima artistic inclusiv la nivel molecular? Colecția Anitei Polici (România) înglobează viziunea adaptării genetice a oamenilor la noi medii sociale. Diverse straturi ne convertesc în cameleoni sociali dar unde mai suntem, de fapt, dincolo de toate acestea?
7. Argintul și alama își unesc forțele devenind miezul bijuteriilor pe care Horia Câlțea (România) le va prezenta în acest an la ROJW. Un efect vizual rafinat care, speră designerul, va transmite tot ce și-a dorit să exprime.
8. Lemnul și perlele se împreunează în forme elegant-geometrice în cadrul colecției Leticiei Domingues (Germania). „Liniile, căi conductoare electric ghidate în mod deliberat, sunt galvanizate cu cupru care surprinde frumusețea tangibilă și conceptuală a acestui proces.”
9. Youjin Um (Coreea de sud) își impregnează bijuteriile cu forța amintirilor și a sentimentelor care le populează. Un adevărat caleidoscop, amintirile devin un combustibil al puterii noastre de rezistență și trecere prin timp.
10. Încheiem cu o colecție colectivă grupată sub denumirea Les Brucelles care propune chestionarea dualității umane în diversele ei chipuri: negru sau alb, lumină sau întuneric, amintiri întunecare sau uitare albă. Designerii participanți: – Alain Roggeman, Brigitte Raoult, Lucia Bacchiocchi, Marta Dobrynina, Pauline Grandjean, Petra Saelens, Sandra Kleimberg.