fbpx

Ce este un eating designer? Marije Vogelzang și mâncatul ca punte între simțuri și imaginație

INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Marije Vogelzang

Cu Marije Vogelzang (inițiatoare a Dutch Institute of Food and Design) și al său mod de a privi mâncarea din perspective diferite m-am intersectat în cadrul unui mic-dejun experiență pe care l-a susținut la ediția din 2022 a festivalului multidisciplinar UNFINISHED. Chestionând felul în care simțim mâncarea, și cât de conștienți suntem de multiplele senzații pe care le experimentăm la intersecția văzului, gustului, mirosului și chiar atinsului, Marije se consideră nu food designer, ci eating designer, pornind în toate demersurile sale nu de la substantivul „mâncare”, pe care o consideră deja perfect construită de natură, ci de la verbul „a mânca”.

Întâlnirea cu Marije m-a făcut să mă gândesc la cât de puțin ne dăm seama de sensul alimentelor, dincolo de actul pur funcțional sau de ocazionalele experiențe gastronomice prilejuite de ieșirile la restaurant. Dorința de a înțelege ce anume face un eating designer și cum se vede acest univers prin lupa sa a urmat firesc, așa că discuția cu Marije are nu numai menirea descoperirii, ci devine exercițiul unei mai bune conștientizări a relației dintre simțurile și imaginația noastră. Mai multe despre această lume și în cartea Lick it pe care Marije a lansat-o recent, o veste bună pentru toți gurmanzii.

Foto: Annie Collinge

Ce este de fapt un eating designer și cât de mult trebuie să mănânce?

Un eating designer aplică mâncatului principiile filosofiei design thinking. Asta înseamnă să întorci cu susul în jos chestiuni ce țin de alimente pentru a găsi unghiuri neașteptate ale unui lucru despre care credem că știm deja tot, adică mâncarea. Designerul poate colabora cu bucătari, fermieri, politicieni, comercianți, activiști de mediu etc. Cât de mult este implicată mâncarea depinde de tipul de subiect la care lucrezi. De exemplu, dacă faci o bancă de semințe în oraș cu soiuri rare de semințe, cantitatea de mâncare va fi mai mică decât dacă faci un food experience în care se pune accent pe modul în care mâncarea stimulează terminațiile nervoase ale buzelor.

Foto: courtesy of Marije Vogelzang

Cât de important este să devenim mai conștienți de modul în care ne putem raporta la mâncare ca parte a unei experiențe sinestezice?

Cred că este important să devenim mai conștienți de simțurile noastre în general. Mai exact, de relația dintre simțurile și imaginația noastră. Sunt multe de explorat și, din moment ce toată lumea are simțuri și creier, ratăm mult dacă nu acordăm atenție acestui lucru. În general, oameni se percep ca fiind niște mașini raționale care stau în spatele computerelor. Ei își văd simțurile ca pe ceva ce se folosește doar pentru sex sau pentru a mânca în mod tradițional. Cred că mai avem multe de descoperit.

Bits ‘n Bytes, Foto: Fred Ernst

Dacă ar fi să renunți (pentru totdeauna) la una dintre următoarele: aperitive, fel principal, desert, ce ai alege?

Felul principal. Pot să trăiesc cu ușurință ciugulind aperitive. Nu m-ar deranja să sar nici peste desert.

 

Care sunt proiectele actuale și viitoare ale Dutch Institute of Food and Design?

DIFD nu a supraviețuit COVID-ului, din păcate.

Foto: Hilde Harshagen

Tocmai ai lansat o nouă carte numită Lick it. Trei lucruri pe care ar trebui să le știm despre ea, ca preludiu înainte de a o citi:

Nu înceta niciodată să înveți! Acest lucru va îmbunătăți modul de gândire și, desigur, cunoștințele. Fii încrezător, dar, în același timp, fii umil în tot ceea ce faci! Educația, munca și distracția trebuie atent echilibrate, fiindcă viața nu înseamnă numai muncă!

 

Un fel de mâncare de care te-ai îndrăgostit în ultima vreme și de ce:

Iubesc chefirul românesc. Cred că lejeritatea și prospețimea acestei compoziții în general destul de dense sunt geniale.

Bits ‘n Bytes, Foto: Fred Ernst
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0