fbpx

Explorarea procesului temporal ca experiențe fizice și mentale. Plaza Kanagawa de Junya Ishigami

ARHITECTURĂ: Junya Ishigami+Associates TEXT: Anda Zota FOTO: courtesy of Junya Ishigami+Associates

În 2008, biroul de arhitectură Junya Ishigami+Associates încheia lucrările pentru Universitatea Tehnologică Kanagawa în Japonia. În același an au început conceptul pentru un spațiu versatil, un mediu deschis, atât interior cât și exterior, care să funcționeze ca piațetă publică a universității.
Acest spațiu experimental are la bază un studiu al diferitelor tipuri de utilizare a spațiilor publice de către studenții facultății, pe care biroul de arhitectură l-a întocmit prin observații amănunțite. Conceptul propune o ambiguitate intenționată, care conduce către o expresie formală serenă. Centrul de gravitate al conceptului se echilibrează aici în jurul formulelor de a petrece timpul într-o astfel de atmosferă impersonală, prin intenția de a apropria spațiul, de a-l experimenta. Atunci când emfaza se orientează spre experimentare, scopul spațiului devine lejer.
Într-o zi ploioasă, picăturile de apă creează coloane de ploaie în interior, pornind din golurile acoperișului și formează un peisaj vaporos. Poți să simți ecoul ploii în interior și să vezi picăturile căzând în fața ta. Schimbările din natură apar aici ca experiențe fizice ale peisajului.  Junya Ishigami
Dubla posibilitate de utilizare a spațiului (atât ca mediu interior, cât și exterior) a reprezentat o cerință importantă a noii arhitecturi. Peisajul urban din jurul pavilionului este mai degrabă neinteresant, spațiul fiind înconjurat de clădirile unui liceu și proiectat pe arhitectura transparentă a universității concepute anterior de Ishigami. Astfel, forma ermetică a noii piațete conturează un spațiu interior abstract, adus în concret printr-o serie de instanțe repetitive: ferestre pătrate care privesc către instanțe exterioare, creând compoziții statice ale unui peisaj neprietenos. Spațiul interior are înălțimi variabile, acoperite de o mare placă metalică ce se curbează lejer spre centru. Toată structura se sprijină pe pereții laterali, păstrând camera goală, amplă, lipsită de elemente structurale. Pardoseala mimează curbura tavanului și amplifică peisajul artificial. Absența oricărei piese de mobilier permite fiecărui utilizator să experimenteze în maniere personale spațiul, care se definește afuncțional. Curbura oferă posibilitatea de a te așeza, iar orizontul se lărgește și segmentează, oferind senzația vizuală de spații diferite compuse împreună.  

PROIECT: Plaza Institutului de Tehnologie Kanagawa; AMPLASAMENT: Japonia; SUPRAFAŢA TERENULUI: 4109,78 mp;  ARHITECTURĂ: Junya Ishigami+Associates;  FINALIZAT: 2020

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0