fbpx

Natură și culoare – birourile BAT București

INTERVIU: igloo FOTO: Vlad Crețeanu

Birourile BAT București au o nouă înfățișare, care răspunde funcțional și estetic nevoilor unui spațiu de lucru contemporan. De amenajare s-au ocupat arhitecții de la TIME, o companie de management de proiect tip boutique cu sediul în Istanbul și cu activitate mai ales în domeniul designului interior pentru birouri și corporații. Am stat de vorbă cu ei pentru a afla mai multe despre proiectul de la București.

Care au fost specificațiile BAT România pentru noul design de birou și cum ați descrie conceptul pe care l-ați propus?

 

Înainte de toate, am realizat o cercetare ca parte a dezvoltării strategiei pentru noile spații de lucru. Am vrut să înțelegem de la echipa BAT care sunt nevoile sale specifice – atât dorințele, cât și lucrurile care au funcționat mai puțin de-a lungul timpului. Am derulat mai multe întâlniri și interviuri cu reprezentanții departamentelor și coordonatorii de proiect pentru a înțelege rutina de lucru, obiceiurile și cerințele legate de spații. Constatările acestui studiu inițial ne-au oferit o imagine clară a cerințelor și așteptărilor echipei BAT de la noul birou: un spațiu creativ, bazat pe colaborare, agil, dinamic, capabil să le asigure angajaților o stare de bine.

 

Spațiul de birou contemporan s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Acum trebuie să răspundă unor nevoi foarte diferite, inclusiv în ce privește regimul de lucru (în persoană, de la distanță, hibrid). Cum răspunde proiectul vostru de design interior la toate aceste mutații?

 

Perspectiva oamenilor asupra muncii și a mediului în care lucrează s-a schimbat, într-adevăr, ca urmare a muncii hibride. Organizațiile trebuie să recunoască această schimbare și să-și modifice spațiile pentru a genera fluxuri de lucru mai productive. Am creat în acest sens o serie de spații care să ofere opțiuni pentru diferite nevoi și momente de colaborare, spații pe care oamenii le pot folosi fie individual pentru a se concentra asupra muncii lor timp de câteva ore, fie în echipă pentru a colabora, fie pentru întâlniri informale.

Printr-o abordare arhitecturală și de design contemporană, am încercat să eliminăm obiceiurile unei atmosfere de birou „învechite”, pentru a genera un mediu de lucru agil, care să permită angajaților să se simtă ca acasă în timp ce își îndeplinesc responsabilitățile zilnice într-un spațiu perfect adecvat nevoilor. Fiecare astfel de spațiu este creat pentru a oferi o stare de bine, prin elemente ergonomice, modulare, biofile, orientate spre funcționalitate.

Care ar fi câteva soluții și funcționalități ale amenajării menite să creeze un mediu de lucru eficient și plăcut?

 

Sistemul automatizat de iluminat și HVAC inclus a dus la rezolvarea principalelor probleme ale biroului anterior. Corpurile de iluminat sunt reglate în funcție de nivelul de lumină naturală, contribuind astfel la utilizarea responsabilă a resurselor. Mocheta utilizată conferă o suprafață mai confortabilă pentru mers, reduce oboseala și contribuie la bunăstarea în spațiu prin proprietățile sale acustice. În sălile de ședință sunt integrate elemente de tehnologie – smartboard-uri și facilități VC –, pentru un plus de confort și eficiență.

 

La ce elemente ați apelat pentru a spori sustenabilitatea, creativitatea și a valorifica atât de necesarele momente de relaxare la birou?

 

Prin cromatica puternică am dorit să obținem în general o atmosferă destinsă, cu accente optimiste și ludice. Am poziționat zonele principale precum birourile deschise, birourile închise și zonele de socializare astfel încât să beneficieze de expunere la lumină naturală. Am folosit din abundență plante în întreg spațiul, pentru a crea o ambianță naturală și caldă. Dincolo de amprenta lor estetică, vegetația contribuie semnificativ la reducerea stresului și la o calitate mai ridicată a aerului.

Puteți citi și un interviu cu Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud-Est și GM BAT România, BAT.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0