fbpx

Reabilitarea clădirii Ambasadei Slovaciei

TEXT: Anda Zota FOTO: Arthur Țințu

Cu considerație față de tehnicile și materialele tradiționale și cu adăugiri contemporane care țin cont de tradiție, reabilitarea clădirii Ambasadei Slovaciei dovedește o intervenție de reabilitare coerentă, corectă, care revalorizează patrimoniul bucureștean.

Clădirea a fost construită între 1923-1926, cu vizibile elemente aparținând eclectismului academic. Fostă reședință nobiliară, casa devine un martor valoros al fostului țesut urban al centrului Bucureștiului, păstrând încă o serie de caracteristici ale perioadei din care provine. Din planul de situație se pot distinge istoriile rețelei stradale ale zonei și ale operațiunilor urbane care au structurat cartierul. Clădirea este amplasată puțin retras de la aliniamentul general al străzii, dovedind intenția unei curți mai mari către stradă. Construită pe un subsol total, parter, etaj și mansardă, fosta reședință avea accesul principal amplasat ușor excentric pe fațada longitudinală, pe traveea principală marcată printr-un decroș și decorată cu un fronton la nivelul acoperișului.

text1_2

Proiectul de reconsolidare își propune, pe lângă punerea în siguranță a imobilului, restaurarea elementelor valoroase și transformarea fluxului funcțional într-unul adaptat cerințelor contemporane, reabilitând imaginea arhitecturală originală. Consolidarea a presupus subzidiri și cămășuiri ale pereților exteriori, păstrând profilaturile și decorațiile existente. Anvelopanta rămâne astfel intactă, cu tencuielile sale tradiționale refăcute în spiritul original al casei.

Partiul funcțional este readaptat: în timp ce la primele două niveluri, camerele de locuit care formau planul inițial sunt transformate în spații de birouri și anexele corespunzătoare, mansarda devine locuire temporară cu un partiu compus dintr-un apartament de trei camere și un studio. Sunt realizate astfel o serie de intervenții contemporane: compartimentări interioare, ferestre pe acoperiș și un luminator în interiorul frontonului decorativ al fațadei – o soluție discretă pentru a lumina zona de living. Noua structură funcțională propune două accese în clădire: cel vechi, existent, conduce către zona de locuire din mansardă, unde scara recondiționată se continuă încă un etaj cu aceeași tipologie constructivă. Accesul în ambasadă se face acum din stradă, folosindu-se un fost gol de fereastră pentru a păstra intactă volumetria. Tâmplăriile exterioare și interioare, mozaicurile și balustrada scării interioare sunt recondiționate păstrând tehnicile tradiționale.

PROIECT: Reabilitarea clădirii Ambasadei Slovaciei; AMPLASAMENT: str. Vasile Lascăr, București; ARHITECTURĂ: arh. Iulia Săftoiu, arh. Elena Ionescu Viziteu, arh. Dragoș Fotache, arh. Ștefania Mălăeru, arh. Dana Cătălina Preda (studiu istoric), arh. Pavol Haznalik, arh. Ján Pavúk; STRUCTURĂ: A&A Evoconstruct; INSTALAȚII: Atta Civil Engineering; FINALIZAT: Vlad Group; FINALIZAT: 2021

 

Articol publicat în igloo #216 / Lina Ghotmeh – Architecture / octombrie – noiembrie 2023

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0