Weekend în Alma Vii
TEXT & FOTO: Manuela Zipiși; ILUSTRAȚIE: Doriana Mărășoiu
Magia unui loc se înțelege cu adevărat numai trăindu-l, mișcându-te prin el, în ritmurile lui. Prin urmare, oricât de multe fotografii minunate din satele săsești ați fi văzut deja, pasul în realitate poate fi copleșitor de frumos. Așa cum se întâmplă la Alma Vii, unul dintre satele comunei Moșna (Sibiu), unde un weekend poate fi o reală și minunată rupere de realitate. La propriu, pentru că majoritatea rețelelor de telefonie mobilă nu au acoperire aici…
De văzut
Din fericire pentru patrimoniul Bisericilor fortificate din Transilvania, multe dintre acestea au fost și continuă să fie restaurate, funcționând în prezent ca spații muzeale și expoziționale. Iar biserica din Alma Vii nu face excepție. Nu vă sfiiți să urcați în toate turnurile și, mai ales, să pătrundeți în biserică unde încă se poate vedea și simți una dintre cele mai frumoase expoziții ale anului.
Viziunea scenografică și curatorială a lui Cosmin Florea (a cărui ipostază de ceramist poate fi descoperită aici) se întâlnește fericit în biserica de secol XIV cu picturile lui Ștefan Câlția și cu vechea artă a meșteșugului local al glăjăritului (sticlă suflată și decorată). Printre toate acestea se strecoară sufletul Almei Vii în ipostaza siluetelor florilor uscate, un real omagiu adus florei dealurilor sibiene. Expoziția „Pahar cu flori” mai poate fi văzută până în 3 septembrie.
De cutreierat
De cutreierat prin tot satul pentru a vedea cuibul berzei cocoțat pe stâlpul de la intrare și casele colorate, multe dintre ele restaurate sau în curs de restaurare de către oameni care s-au îndrăgostit iremediabil de sat.
Apoi, pe dealurile dimprejur, la apus, pentru a culege flori, și a admira liniștea satului. Iar foarte aproape de Alma Vii de cutreierat și pe drumul ce duce peste dealuri și prin pădure către Nemșa, satul vecin. De pus pe listă și biserica fortificată din Moșna, care în secolul XVI concura cu Biertan-ul și Mediaș-ul pentru a deveni reședință de scaun.
De gustat
Toate bunătățile locale pe care gospodinele din sat le vor prepara copios în casele de închiriat unde veți avea sentimentul că, măcar pentru câteva momente, aparțineți locului. Mesele se pot lua și în incinta Bisericii fortificate iar o cafea, sau o ciorbă se pot sorbi în tihnă și la restaurantul pensiunii Alma-Via.
De citit
În așteptarea ivirii stelelor pe înserat, în grădină, se poate citi unul dintre cele două romane traduse la noi ale scriitoarei Narine Abgarian. „Din cer au căzut trei mere” sau „Simon” surprind universurile mărunte și fabuloase ale satelor și orășelelor armene, populate cu duioase și puternice personaje trasate cu tușe mitologice.