Locuinţe sociale în Hala ARSENAL

Hala Arsenal din Pont-à-Celles
Hala Arsenal din Pont-à-Celles

Reabilitarea patrimoniului industrial este o temă europeană. Majoritatea fabricilor, uzinelor şi halelor construite în secolul al XIX-lea sunt astăzi ieşite din uz, iar teritoriul lor e revendicat de evoluţia oraşului. Clădiri cu estetică funcţională specifică, halele îşi povestesc demn alcătuirea, aşteptând să fie redescoperite arhitectural.

Iniţial concepute ca spaţii de lucru ample, cu deschideri structurale generoase, frecvent eliberate de sprijiniri în toată secţiunea caracteristică, halele reprezintă unele din clădirile tipice patrimoniului industrial. Au fost construite preponderent în afara oraşului care le asigură forţa de muncă, din cărămidă, au primit ferestre largi, cu ancadramente frumoase şi au fost acoperite cu ferme metalice. În perioada industrializării, inclusiv aceste clădiri trebuiau să aibă o imagine frumoasă, compatibilă cu progresul pe care îl acompaniau. Au fost folosite un secol. Astăzi, în toată Europa, aceste hale sunt transformate în săli de conferinţă, spaţii de expoziţie, muzee şi galerii, cluburi de jazz, spaţii de birouri şi hub-uri creative, şi chiar hoteluri sau locuinţe.

Hala Arsenal din Pont-à-Celles a fost reabilitată şi transformată într-un ansamblu de 24 de unităţi de locuinţe sociale. Echipa de proiectare LRARCHITECTES a lucrat timp de 8 ani la proiectul conversiei, un tip de temă deschisă care aduce, cu fiecare etapă, atât satisfacții, cât şi o nouă problemă de rezolvat. Am aflat de la autorii proiectului de arhitectură că gândirea, proiectarea şi construirea locuinţelor în fosta hală industrială a Arsenalului a avut ca principală provocare dimensiunea umană.

 

Conceptul proiectului porneşte de la un deziderat social cu profunde încărcături umane. Ideea majoră transformă culoarul tipic unui bloc de apartamente într-o stradă interioară. Proiectul propune o mare cameră comună, un hol pe mai multe niveluri, un spaţiu partajat de toate nivelurile. El devine loc de întâlnire pentru utilizatori și este coloana vertebrală a proiectului.

Strada imaginată degajează miezul clădirii şi oferă acces la fiecare apartament prin intermediul mai multor scări. Spațiul scăldat în lumină naturală permite, prin înălțimea și generozitatea sa, o respiraţie nouă pentru vechea clădire industrială.

 

Fațadele interioare sunt rezalitate. Ele diferențiază locuințele şi diminuează senzaţia unor lungimi prea mari, aducând pereţii spaţiului central la o scară umană. Secvenţe spaţiale la scară mică păstrează o intimitate între locuințe și contribuie la identitatea locului.

Configurate în partiul arhitectural de-a lungul celor două fațade lungi ale halei, locuinţele se deschid în exterior prin ferestrele existente ale halei, păstrate intacte şi în interior spre noua stradă imaginată. Zonarea zi-noapte urmăreşte aceeaşi regulă: spre exteriorul halei sunt distribuite funcţiunile de zi, iar spaţiile de noapte sunt dispuse către interiorul ansamblului şi au vedere la strada interioară.

Locuinţele sociale din Hala Arsenal creează într-o clădire de patrimoniu industrial un spaţiu viu, convivial, frumos locuit.

***

Proiect: Hala Arsenal; Tipul intervenției arhitecturale: reabilitare, conversia unei foste hale industriale într-un imobil cu 24 de unități de locuințe sociale; Amplasament: Pont-à-Celles, Provincia Hainaut, regiunea Valonia, Belgia; Suprafaţa construită desfăşurată: 2 700 mp; Client: Les Jardins de Wallonie, Societate pentru Locuinţe; Arhitectură: LRARCHITECTES, Arhitecţi Asociaţi: Serge Landtmeters, Pascal Rahier, Laure Bertrand; Colaboratori: Florence Abras, Quentin Allaime, Roman Bihr, Benoit Goens, Clément Meeus, Maxime Vermeulen; Structură: Bureau Delvaux, inginerie şi arhitectură; Tehnici speciale: Detang Engineering sprl; Certificare energetică PEB: Eureca sprl; Constructor: Lixon sa; Finalizat: 2016

Proiect prezentat în igloo#195_Arhitectura Regională.

Revista digitală integrală poate fi răsfoită AICI.

igloo_195-shop