fbpx


White November igloo

O structură modernă discretă. Grădinița Pitypang, Gheorgheni

ARHITECTURĂ: Larix Studio TEXT: Anca Rotar, Larix Studio FOTO: courtesy of Larix Studio

Clădirea degradată și parțial nefolosită a unei grădinițe din Gheorgheni a fost reabilitată și extinsă de către arhitecții Larix Studio. Lemnul, material nelipsit din proiectele echipei Larix, este folosit aici într-o manieră inedită, „diluând” intervenția modernă, care este percepută ca o parte integrantă a contextului.

Inițiativa de reabilitare și extindere a grădiniței a pornit de la nevoia unui spațiu mai amplu, care, pe de o parte, să poată acomoda un număr mai mare de preșcolari în condiții aliniate standardelor actuale și, pe de alta, să integreze un număr de funcțiuni adiționale, precum birouri și o sală de festivități.

Înainte de intervenție

Prin urmare, fiecare metru pătrat disponibil trebuia să fie folosit din plin, inclusiv la nivelul podului. Astfel a apărut nevoia de facilitare a accesului în acest spațiu, rezolvată prin realizarea unei a doua scări în exterior.

scara ext _ IMG_20160804_101357

Atât structura noi scări, cât și cea a balustrăzii și treptele au fost realizate din oțel, acest „schelet” metalic fiind apoi îmbrăcat în întregime în lemn. În acest mod, sunt asigurate atât durabilitatea noii structuri, cât și o anume transparenţă ce diminuează sensibil prezenţa extinderii, integrând-o în mod natural în context. În plus, aspectul lamelar al scării generează și un joc de lumini şi umbre, vizibil atât din interior cât şi din exterior, în timp ce o serie de decupaje generoase deschid perspective asemenea unor tablouri asupra împrejurimilor.

Datorită vegetaţiei care o maschează şi a „transparenţei”, structura nou inserată pare că se dizolvă, constituind astfel o prezenţă discretă în contextul construit. Arborele existent diluează şi mai mult prezenţa intervenţiei, iar mesteacănul în creştere va prelua, în timp, rolul arborelui mai bătrân.

PROIECT: reabilitarea și extinderea Grădiniței Pitypang; AMPLASAMENT: Gheorgheni, jud. Harghita; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 783 mp; ARHITECTURĂ: Larix Studio; COORDONATORI PROIECT: arh. Köllő Miklós, arh. Györfy László-Miklós; ECHIPA: Madaras Péter, ing. Gurzó Levente, ing. Kercsó Zoltán, Kelemen Szabolcs, rest. cons. Siklódi Robert, Huszár Csilla Anna, Zsigmond Katalin, arh. stag. Molnár Zsolt, arh. stag. Szigeti Vajk István; SPECIALITĂȚI: Mondoc Bogdan Nicolae P.F.A.; FINALIZAT: 2021

   

Mai multe despre actualitatea ruralului românesc puteți citi în igloo #210 / rural-actual / octombrie – noiembrie 2022

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0