Patio redeschis la Teatrul Rideau

Le Rideau

„Astăzi, oamenii nu mai merg la teatru pentru a participa la un «act sacru», ci vin în orice moment al zilei, pentru o multitudine de activități. Locurile culturale urmează să devină o prelungire firească a caselor publicului lor” – Olivier Bastin, arhitect, preşedinte Rideau.

Majoritatea teatrelor din Europa se reinventează. Se transformă. Îşi reinventează misiunea din dorinţa de a se alinia la aşteptările contemporane ale publicului şi mai ales din necesitatea de a propune un alt tip de teatru. O altă interacţiune, un alt conţinut, o altă experienţă. Poate că de aceea pe frontispiciul actual (şi total neconvenţional) al Teatrului Rideau scrie „bine aţi venit acasă” (în original: bienvenue à la maison). Pe 17 martie 2020, Teatrul Rideau a împlinit 77 de ani şi de anul trecut beneficiază de un spaţiu complet renovat de echipa de arhitecţi de la OUEST.

Situat în Bruxelles, într-un cartier plin de pulsaţie şi energie, Teatrul Rideau a lansat o competiție pentru a transforma și reorganiza întregul sit de pe strada Goffart pentru activitățile lor, în armonie cu vecinii care trăiesc în jur.

Le Rideau

Existentul aflat în plan secund, în spatele unei serii de case și apartamente, conţine cinci clădiri foarte variate. Cea mai mare a fost cândva un depozit de cărbune, însă particularitatea spaţială a fondului construit existent este modul de organizare în jurul unei curţi interioare. Această caracteristică a devenit pentru OUEST conceptul de organizare a teatrului nou – un patio.

 

Am aflat de la arhitecţii Stephane Damsin şi Jan Haerens, autorii proiectului că, lucrând la acest teatru, l-au personificat, numindu-l Belle de Jour diurn şi Oiseau de Nuit nocturn. Cu siguranţă cea mai bună modalitate de a anticipa problemele într-un proiect este ca echipa de proiectare arhitecturală, asistată de specialişti, să treacă prin toate scenariile posibile de folosire, dar şi de relaţionare sau empatizare cu spaţiul imaginat şi creat.

Astfel, Rideau pe timp de zi este un spaţiu de lucru, comportându-se ca un instrument luminos și confortabil pentru artiști, personal și tehnicieni, iar noaptea devine o casă de teatru elegantă, misterioasă chiar, pentru publicul care participă la spectacole. Totodată, publicul se bucură de experiența descoperirii unui loc aproape secret, a unui teatru oarecum ascuns, aflat în spatele caselor de la stradă.

„Piesa cheie a proiectului este un patio, introdus în curtea interioară existentă. Acest nou obiect, o figură geometrică precisă formată din patru fațade identice, face un contrast cu clădirile existente eterogene. Patio-ul, sau terasa deschisă, organizează toate programele din jurul său (casa de bilete, barul, sala de teatru, facilitățile …) și aduce ordine și funcționalitate proiectului” – OUEST.

Lumina naturală care ajunge prin patio inundă tot spaţiul teatrului şi intră chiar și în sala de spectacole. Prin lumină, privirea unifică spaţiile. Patru travee dreptunghiulare cu rame de lemn constituie laturile patio-ului. Pe jos, un pietriş alb, doi arbuşti şi câteva plante de mică înălţime accentuează calmul acestui spaţiu deschis către cer, inima proiectului.

 

Finisaje elegante, fără să fie preţioase, acompaniază spectatorii. Pardoseli cu şape de beton sclivisit şi răşini expoxidice menţin tonuri de gri luminos, parietale placate cu lemn sau zidăria de cărămidă simplu văruită, plafoane albe lise completează ambientul cu demnitate şi măsură. Sala de spectacol are gradene, iar draperiile verde cianat sunt la fel cu scaunele. Barul are, la rându-i, un elegant accent verde de China şi trei niveluri deasupra blatului său aduc lumina de zi dramatizat în acest loc.

Spre stradă, teatrul e anunţat şi adus în oraș prin intermediul unui panou metalic. O plasă verde pe care sunt afişate fragmente de texte, schimbătoare, referindu-se la piesele în curs comunică prezenţa sa. Expresia ambiguă a teatrului în peisajul străzii, fără o fațadă recognoscibilă, dar cu o imagine difuză, răspândită în lungul străzii, justifică întrebarea: oare unde începe teatrul și unde se termină? La care arhitecţii OUEST au răspuns deschis: Cine știe…? Iată de ce, la Rideau, avem un patio redeschis.

***

Proiect: Le Rideau, Théâtre de Bruxelles; Tipul intervenției arhitecturale: reconversia unui miez de insulă urbană în teatru contemporan; Adresa: Rue Goffart 07-07a, Bruxelles, Belgia; Suprafaţa construită desfăşurată: 850 mp; Amenajare urbană: néant; Arhitectură: OUEST Architecture; Echipa: arh. Stephane Damsin, arh. Jan Haerens; Structură: JZH & Partners; Instalaţii HVAC, Abilitare energetică: AVEOLIS sprl; Arhitectura peisajului: Landinzicht; Scenografie structurală: ARTSCENO sarl; Acustică: Kahle Acoustics; Signalectică: Dear Reader; Finalizat: 2019

Proiect prezentat în igloo#195_Arhitectura Regională

Revista digitală integrală poate fi răsfoită AICI.

igloo_195-shop