fbpx

5 cărți de pus în bibliotecă la început de 2023

TEXT: Manuela Zipiși; FOTO: Jonas Bjerre Poulsen, courtesy of Norm Architects, igloo media

În acest debut de 2023 în loc de popularele rezoluții, am descoperit soluția contemporană de păstrat (viitoare) amintiri: suveniruri din vacanțe, bijuterii, și, de ce nu, cărți. Se numește The Norm Book Box „N-BB01” și desemnează o serie de cutii de depozitare ce îmbracă estetic forma unei cărți. Designul aparține studioului danez Norm Architects care a colaborat în producerea obiectelor de depozitare cu August Sandgren și Karimoku Case Study. Cutiile sunt realizate din resturile de lemn rezultate din producția japoneză de mobilier (Karimoku), înscriindu-se într-un demers sustenabil.
Pe rafturile oricărei biblioteci ori măsuțe de cafea vor sta în armonie atât Norm Book Box cât și o serie de cărți pe care le așezăm pe lista viitoarelor lecturi din 2023. Începem cu o mică bijuterie, invitație vizuală la descoperirea unui fenomen arhitectural mai puțin cunoscut al peisajului bucureștean: „Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic” (igloo media). Un album bilingv care poate da o nouă țintă cutreieratului prin oraș, cu ochii larg deschiși.
Foto: Jonas Bjerre Poulsen, courtesy of Norm Architects
Foto: Jonas Bjerre Poulsen, courtesy of Norm Architects

Apărut la finalul anului trecut, noul roman al lui Mircea Cărtărescu, „Theodoros” (Humanitas), propune un periplu într-o lume „care se-ntoarce mereu”, după cum spune chiar autorul, către „frumusețe”, o călătorie ce pendulează bogat între real și fantastic.

 

Cu o scriitură care continuă să fascineze, chiar și în manuscrisele descoperite recent, Louis-Ferdinand Céline oferă în romanul „Război” (Anansi, Pandora M) o frescă viscerală a Marelui Război, consemnând convalescența brigadierului Ferdinand, rănit pe frontul din Flandra, într-un registru al suferinței fizice și psihice, atât de actuale.

Foto: Humanitas
Foto: Anansi. World Fiction

Pentru că e mereu incitant de descoperit cum literatura inspiră alte medii artistice, așezăm în raft și romanul Elenei Ferrante, „Viața mincinoasă a adulților” (Anansi, Pandora M) a cărui ecranizare tocmai a apărut pe Netflix sub forma unei mini serii cu titlu omonim. Adolescenta Giovanna și straturile orașului Napoli devin protagoniștii acestei istorii a devenirii, a trecerii delicate și dureroase de la copilărie la maturitate.


Nu îl ultimul rând, așezăm pe lista viitoarelor lecturi noua carte semnată de Don Norman, unul dintre părinții filosofiei human-centered design care va apărea în martie 2023: „Design for a Better World: Meaningful, Sustainable, Humanity Centered”. Încercând să ofere o soluție haosului mondial zguduit de pandemie, criza climatică și conflicte de tot felul, Norman sugerează o posibilă cheie a schimbării – comportamentul uman în contextul sensului, sustenabilității și centrării pe umanitate.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0