CUBE, prima clădire din lume realizată din beton carbon
ARHITECTURĂ: HENN TEXT: igloo
Într-un recent număr igloo exploram în dosar posibilitățile – funcționale și expresive – ale materialului ca fundament al arhitecturii. Continuându-ne demersul, vă prezentăm prima clădire din lume realizată din beton carbon, CUBE, proiectată de biroul de arhitectură HENN, alături de o echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică din Dresda – Institutul pentru Construcții Solide (Institut für Massivbau). Clădirea experimentală, de 243 mp, funcționează ca laborator și sală de conferințe chiar în mijlocul campusului universitar, constituind un exemplu de inovație arhitecturală și structurală.
Necesitatea acestui proiect (și a cercetării interdisciplinare aferente) vine în contextul în care știm că betonul armat este cel mai utilizat material de construcție din lume, iar producția sa implică poluare și un uriaș consum de resurse. În schimb, betonul carbon poate fi o alternativă – este de până la patru ori mai ușor (datorită secțiunilor structurale reduse, ceea ce duce și la consum mai mic de resurse) și de patru ori mai rezistent decât betonul obișnuit.
CUBE este rezultatul unui complex proces de cercetare colaborativă, în care au fost implicați profesorul Manfred Curbach de la Institutul pentru Construcții Solide, TU Dresda, și designeri, arhitecți, ingineri și specialiști în performanța materialelor de la biroul de arhitectură HENN. Caracterul deschis și interdisciplinar al proiectării a permis ca diverse teste tehnice și piste de cercetare teoretică în domeniul designului să se desfășoare în paralel, ceea ce a contribuit la eficientizarea lucrului și la un dialog în timp real între membrii echipelor.
În ceea ce privește designul, CUBE reinterpretează natura fluidă a fibrelor de carbon prin îmbinarea perfectă a tavanului și a pereților într-o singură formă, sugerând o arhitectură viitoare în care designul ecologic este asociat cu libertatea formală și cu o regândire radicală a elementelor arhitecturale esențiale. Peretele și tavanul nu mai sunt componente separate, ci fuzionează funcțional unul în celălalt ca un continuum organic. O deschizătură îngustă traversează în diagonală întregul volum, subliniind geometria clădirii și creând inserții luminoase în toate spațiile.
CUBE face parte dintr-un program de cercetare național privind materiale de construcție inovatoare, numit C3 – Carbon Concrete Composite, care analizează și testează potențialul betonului carbon de a susține procese de construcție mai flexibile și mai sustenabile.
PROIECT: CUBE; AMPLASAMENT: Dresda, Germania; CLIENT: Manfred Curbach, Institut für Massivbau, TU Dresden; SUPRAFAŢA TERENULUI: 2 375 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 243 mp; ARHITECTURĂ: HENN; ECHIPA: Giovanni Betti, Oliver Koch, Georg Pichler, Chiara Schüler; PROIECTANT GENERAL: AIB GmbH; PROIECTANȚI SPECIALIZAȚI: Assmann Beraten & Planen GmbH, Betonwerk Oschatz GmbH, Carbon Concrete Composite e. V., Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig, Institut für Betonbau Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG Sebnitz, Technische Universität Dresden – Institut für Massivbau, texton e. V.; FINALIZAT: 2022