fbpx

Qamutiik: sub semnul călătoriei în cea mai nouă rubrică a revistei igloo

TEXT: Manuela Zipiși; VIZUAL: Cătălin Artenie

Qamutiik (inuit: ᖃᒧᑏᒃ) = sanie tradițională inuită concepută pentru a călători pe zăpadă și gheață. Este construită folosind tehnici tradiționale de design inuit și încă se utilizează în secolul 21 pentru călătorii în regiunile arctice. 
Începe un nou capitol al călătoriilor pe care le facem cu bucurie de niște ani buni sub auspiciile banchizei urbane sau a gustului bun fără a ne îndepărta însă de bază – igloo-ul de la care pornim și către care ne întoarcem cu povești noi și savuroase.
 

De data aceasta, am ales să îl așezăm sub semnul qamutiik-ului, cuvânt cu sonorități stranii și inedite, dar cu virtuți magice care desemnează un important mijloc de deplasare al călătorului arctic: sania, care l-a purtat și încă îl poartă prin secole și prin marele ținut alb la vânătoare de foci ori înapoi, spre casă.

 

Qamutiik devine astfel, simbolic, sania cu care alegem să călătorim din igloo în cele patru zări ale teritoriului românesc la vânătoare de istorii și savori autentice. Ne va ajuta să descoperim Locuri demne de tras sufletul, Oameni care ne vor dezvălui secrete creative, Gusturi neștiute sau pe care poate le-am uitat și Povești de spus mai departe. Le vom așeza cu grijă în qamutiik și mai apoi în paginile revistei pentru delectarea cititorului pasionat de călătorii și descoperire.

Foto: FABER

Prin Banat, în căutare de gusturi și povești 

 

Prima oprire a qamutiik-ului este în regiunea Banatului și mai ales la Timișoara, un tărâm al multiculturalității care în 2023 ne-a ajutat să îi descoperim efervescența tradițională și culturală și grație statutului de Capitală Europeană a Culturii.

Mai întâi ne oprim la FABER, un proiect care a transformat un fost centru industrial într-un loc de intersecție al artei, culturii și gastronomiei. Din categoria oameni creativi, l-am invitat pe Ovidiu Hrin să ne dezvăluie câte ceva din culisele proiectelor sale de designer grafic.

Chef Noemi Hügel. Udând grădina. Foto: Petru Cojocaru

Iar despre gusturile Banatului și cum se gătește la Timișoara am aflat de la chef Noemi Hügel. Ultima oprire a qamutiik-ului din acest număr s-a făcut la crama Petro Vaselo pentru a descoperi povestea vinurilor care transmit savoarea terroir-ului bănățean.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0