fbpx

Intimitate și eleganță – 5 imobile din București pentru o altfel de locuire colectivă

Schiță imobil pe Str. Rabat, MZ Proiect

TEXTE: Anda Zota, Manuela Zipiși, Iuliana Dumitru

Într-un oraș dens, cu multe straturi urbane și istorice deseori contradictorii, cu numeroase posibilități și tot atâtea limite, așa cum e Bucureștiul, locuirea colectivă e o temă extrem de relevantă și de vie. Așa că am ales 5 imobile de mică înălțime construite în ultima vreme, care ilustrează un discurs arhitectural valoros, propunând un raport special, mai intim, cu spațiul de locuit și cel dimprejur.
Aceste proiecte, alături de alte zece exemple recente de blocuri coerent proiectate și inserate în context, au apărut de curând în albumul igloobest Locuințe colective din România 2022 – un instrument extrem de util nu doar pentru arhitecți, designeri și cei din domeniul dezvoltării imobiliare, ci și pentru toți cei interesați de expresia diversă și calitatea locuirii urbane contemporane.

Locuirea lângă parcul Icoanei | ADNBA

 

Imobilul din Calderon are o prezență sobră, ritmată, articulând în manieră echilibrată proporțiile clădirilor la care se alipește. În țesutul urban închegat, cu elemente morfologice compuse din arcade, detalii de stuc și curți în profunzime, clădirea devine un actor important, oferind noi valențe tectonicii. Apartamentele sunt generoase și privesc către parc. Ferestrele franceze amintesc de locuirea interbelică, oferind o notă boemă spațiilor interioare. Detaliile tâmplăriei, balustrada, stereotomia fațadei, toate evocă o eleganță aparte, care rămâne însă discretă în raport cu estetica fondului construit.

 

Foto: Cosmin Dragomir

Juxtapuneri. Art Deco și contemporan | STARH

 

În suita de case cu fațadă la stradă, se regăsește o clădire Art Deco de început de secol XX, retrasă față de aliniament. Imobilul devine imaginea iconică a noului ansamblu rezidențial ce se desfășoară în continuarea casei ca un apendix – casa de la stradă păstrează nealterat caracterul zonei, dovedind cum arhitectura interbelică se poate reintegra în contextul unei dezvoltări imobiliare contemporane, iar locuirea colectivă se desfășoară în interiorul insulei urbane, departe de stradă, oferind protecție și intimitate. Noua volumetrie preia forma terenului și se orientează spre centrul insulei urbane, oferind astfel locuirii grade diferite de intimitate.

 

Foto: Vlad Pătru

Intervenție contemporană în parcelarea Filipescu | MZ Proiect

 

Ansamblul de locuințe colective ce se dezvoltă pe strada Rabat devine o inserție contemporană particulară, fiind amplasat pe una dintre puținele străzi care încă își păstrează intacte și nealterate caracterul și atmosfera. Beneficiarii au inclus în tema de proiectare dorința ca volumetria să se înscrie în scara țesutului urban existent și să replice atmosfera acestuia, lucru care a condus în mod firesc la fragmentarea imobilului în trei volume unite de nodurile de circulație. Prin intervenția arhitecților, decalarea în plan a corpurilor amplifică această intenție, reducând scara volumului construit.

 

Foto: Vlad Pătru

La Gloire – eleganță atemporală | Corvin Cristian Studio,
AIM Studio, Workroom Architecture

 

Apariția proiectului La Gloire îmbracă un aspect monolitic auster, în aparență, dar îndulcit de texturile și materialele utilizate. Arhitecții au pornit de la filosofia „simplu, nu simplist, complex, nu complicat” pentru materializarea imobilului de locuințe colective de pe strada Varșovia. Silueta sa elegantă se face remarcată rapid grație aspectului clasic care preia pe fațadă motivul rețelei structurale.

 

Foto: Vlad Pătru, Laurian Ghinițoiu, Corvin Cristian

Deschidere și orizontalitate în densitatea țesutului urban | Point Zero

 

Într-o zonă cu certe calități arhitecturale și urbanistice, constituită în timp (și sigur că nu lipsită de contradicțiile oricărei creșteri), imobilul de apartamente semnat de arhitecții de la Point Zero se inserează armonios în context, propunând o locuire rafinată și și generoasă, materializată însă într-o expresie discretă, reținută, în care distincția ține mai degrabă de implicit, și nu de domeniul evidenței. Clădirea se aliniază la scara vecinătăților și mizează pe un joc echilibrat al planurilor și volumelor care îi accentuează orizontalitatea și amplitudinea, fără a da impresia de masivitate.

 

Foto: Sabin Prodan

Descoperă mai mult în albumul Locuințe colective din România 2022.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0