fbpx

O intervenție blândă: centru cultural într-o moară abandonată din Karpachevo, Bulgaria

TEXT: Iuliana Dumitru ARHITECTURĂ: studio nada FOTO: Todor Todorov

Pe la jumătatea drumului dintre Plevna și Veliko Târnovo, la intrarea în Karpachevo, Bulgaria, stătea abandonată de ani de zile moara satului, vechi loc de schimb și întâlnire pentru multe generații, punct nodal al vieții rurale. În 2019 însă, la inițiativa Asociației Platoul Devetaki – un ONG bulgăresc care se ocupă de revitalizarea și popularizarea regiunii cu același nume –, arhitecții de la studio nada au început lucrările la clădirea ruinată, convertită între timp într-un centru cultural ce reanimă peisajul zonei.

De la bun început ținta proiectului a fost de a readapta spațiul folosind materiale naturale locale și reciclându-le pe cele existente (bârne de lemn, țiglă, cărămidă de chirpici, tencuială, piatră etc.). Miza sustenabilității a dictat, de asemenea, în mod armonios, și o anume estetică a materialității crude, brute, imperfecte, ce păstrează specificul țesutului originar.

Totodată intervențiile impuse de noile funcțiuni ale clădirii urmează principiul unui contrast temperat. În acest sens, structurile metalice de susținere, vopsite în alb, creează o tensiune subtilă în raport cu vechea lemnărie, punându-i de fapt textura în evidență, în timp ce suprafețele perforate conferă interiorului luminozitate și deschidere. Jocul perpetuu dintre vechi și nou, dintre întuneric și lumină, dintre „curat” și „murdar”, dintre rugos și neted redă caracterul hibrid al unui spațiu ce reușește să evoce în mod autentic atmosfera trecutului și să ofere condiții optime pentru activități culturale contemporane.

 

Cele trei niveluri ale clădirii comunică vizual în câmp deschis pe verticală și au fost reconfigurate în zone multifuncționale, potrivite pentru diverse evenimente, lecturi, ateliere, co-working, socializare sau studiu.

PROIECT: Restaurare și conversie moară în centru cultural; AMPLASAMENT: Karpachevo, Bulgaria; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 285 mp; ARHITECTURĂ: studio nada; ECHIPA: arh. Antonina Tritakova, arh. Georgi Subev; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0